Merhabalar,
Sistem yönetimi tarafında kendimi geliştirmek için VPS sunucumun kaynak kullanımını grafikleştirip daha net takip etmek üzere araç ararken Netdata’ya rastladım. Kurulumunun kolay olması ve arayüzünün sade tasarımı nedeniyle oldukça dikkatimi çekti. Aracı denedikten sonra topluluğa katkıda bulunmak ve sizlerden fikir almak için kendi kurulum ve güvenli erişim adımlarımı burada paylaşmak istedim.
Kurulumdan önce sistem paketlerini güncellemenin işleri biraz daha sorunsuz hâle getirebileceğini düşündüm, bu yüzden Ubuntu üzerinde:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
komutunu çalıştırdım. Bu adım zorunlu değil.
Netdata’yı kurmak için resmi “kickstart” betiğini kullandım. Tek komutla gerekli bağımlılıkları ve servisi yüklemek mümkün:
bash <(curl -SsL https://my-netdata.io/kickstart.sh)
Kurulum tamamlandıktan sonra Netdata otomatik olarak başlıyor ve varsayılan olarak 19999 portu üzerinden hizmet veriyor. Ben güvenlik açısından hem Netdata’yı sadece localhost’a bağladım hem de UFW üzerinden portu kapattım. Böylece paneli iki katmanlı bir şekilde korumuş oldum. Konfigürasyon dosyasını açıp [web] bölümünü ekledim:
sudo nano /etc/netdata/netdata.conf
[web]
bind socket to IP = 127.0.0.1
Değişikliklerden sonra servisi yeniden başlattım:
sudo systemctl restart netdata
Buna ek olarak, UFW aktif olduğu için portu firewall üzerinden de engelledim:
sudo ufw deny 19999
Port daha önce açık değilse UFW otomatik olarak engeller. Durumu görmek için:
sudo ufw status
Portu dış dünyaya kapattığımız için panele erişmek amacıyla SSH tüneli kurdum. Kendi bilgisayarımda şu komutu kullandım:
ssh -L 19999:127.0.0.1:19999 kullanıcı_adı@sunucu_ip_adresi -p "sshportu"
Tünel kurulduktan sonra tarayıcıdan:
http://localhost:19999
adresini açarak güvenli bir şekilde panele ulaşabiliyorum.
Benim yaptığım bu adımlar sayesinde Netdata ile VPS sunucumun kullanım verilerini izleyebiliyor ve fail2ban loglarını görüntüleyebiliyorum.
Bu alanda deneyimli kişilerden ve uygulamayı kullananlardan tavsiyelerinizi almak isterim; eğer eksik gördüğünüz, hatalı veya daha iyi yapılabilecek bir adım varsa paylaşmanız benim için çok değerli olur.
Ayrıca, benzer amaçla kullanabileceğim veya önerebileceğiniz diğer araçlar hakkında önerilerinizi de memnuniyetle okumak isterim. Tavsiyelerinize açığım.