Linux ve yapay zeka geliştirme ortamı

Merhaba arkadaşlar, bu benim ilk yazım. Bu toplulukta katkısı olan emeği geçen herkese teşekkürler.

Yeni nesil NPU’lu laptoplar ve oyun bilgisayarlarında örneğin Nvidia ekran kartlı güçlü bilgisayarlarda ve sunucularda yapay zeka geliştirme ile ilgili bir arayışım var.

Örneğin hangi frameworkler var gibi…

Ben de bir framework yazmaya niyetlendim.

Biraz bilgi alabilirsem derslerimi ona göre çalışacağım. C++ öğreniyorum. Assembly, C/C++ Python gibi dillerle kodlama yapabileceğimi düşünüyorum.

Görüş ve önerilerinize açığım.

Teşekkürler, iyi forumlar, iyi çalışmalar

Merhabalar aramıza hoşgeldin öncelikler

Sana şöyle küçük bi liste yaptım bakabilirsin. Framework olarak.

• TensorFlow: Python ile yoğun bir şekilde kullanılsa da C++ API’si de mevcut. Özellikle Nvidia GPU’larla optimize edilmiş.
  • PyTorch: Python ağırlıklı olsa da C++ backend desteği sunuyor.
  • ONNX (Open Neural Network Exchange): Farklı framework’ler arasında model taşımak için bir standart. Özellikle birden çok platformda çalışacak uygulamalar için faydalı.
  • MXNet: Apache’nin açık kaynak framework’ü. Özellikle dağıtık yapılar ve GPU optimizasyonu konusunda güçlüdür.
  • Keras: Daha kullanıcı dostu bir API sağlayan bir üst katman, genellikle TensorFlow ile birlikte kullanılıyor.

Bunlara ek olarak :

• Nvidia CUDA: Nvidia GPU’ların tam potansiyelini kullanmak için C++ ile doğrudan CUDA kodlama öğrenebilirsin.
  • Nvidia TensorRT: Modellerini optimize etmek ve performansı artırmak için kullanabileceğin bir araç.
  • NPU (Neural Processing Unit) Desteği: Yeni nesil donanımlarda yer alan bu birimler, yapay zeka işlemlerini hızlandırmak için tasarlanmı. Huawei Ascend veya Qualcomm AI Engine gibi platformları inceleyebilirsin.

Sevgiler
Eren Akkuş

1 Like

Teşekkür ederim. Assembly C C++ Python ve genel olarak dilden bağımsız araştırma yapabiliyorum. Belirttiklerinizi araştıracağım

Görüşmek üzere

Mert Gör

1 Like

Merhaba,

Ayrıca programlama dili olarak RUST ı da bir incelemeni öneririm C ve C++ dan geçiş yapmak daha kolay

Teşekkürler, Rust demişken aşağıdaki adresi vermek durumundayım.

https://github.com/buraksenyurt/rust-training

https://youtu.be/qbiAfQFNrUk?si=OZC0EQ2v0e0N1_7H

Teşekkürler, Rust da aklımda